Menü Kapat

Solunum Koruyucuları

1
2

Çalışma ortamında kimyasal ya da partikül olarak toz, gaz, buhar, sprey bulunması ve/veya havadaki oksijen oranının %19.5’in altına düşmesi durumunda çalışan tarafından solunum koruyucu kullanılmalıdır.Solunumla ilgili cihazlar iki temel gruba ayrılır:

• Ortam atmosferine bağımlı olarak nitelendirilen, çalışana ortamdaki havayı alarak filtreleyen solunum koruyucular. Örneğin toz maskesi
• Çalışana ortam havasından bağımsız olarak hava sağlayan solunum koruyucular.

Örneğin; hava beslemeli solunum koruyucu.

1) Toz Maskesi
Toz maskeleri, çalışma ortamındaki tozlara karşı solunumun korunması amacıyla kullanılır. Toz maskelerinin TS EN 149 standardına uygun üretilmesi gerekir. Çalışma ortamında yapılan kişisel maruziyet ölçümleri sonucu belirlenen toz miktarı sınır değerin;
• 4 katına kadar olan yerlerde FFP1
• 12 katına kadar olan yerlerde FFP2
• 50 katına kadar olan yerlerde FFP3 maske kullanılır.

2) Gaz Maskesi

Gaz maskeleri, zararlı gazlara karşı solunumun korunması amacıyla kullanılır. Gaz maskelerinin TS EN 136 (tam yüz maskesi) ve TS EN 140 (yarım yüz maskesi) standartlarına uygun üretilmesi gerekir.
Gaz maskeleri genel olarak istenmeyen havanın girmesini önleyecek şekilde yüze tam oturan ve maskeyi takan çalışanın temizlenmiş havayı teneffüs etmesini sağlayan filtrelerden oluşur.

Open chat
1
Scan the code
Merhaba